1000 g hovädzieho mäsa
špiková kosť
hríby
1 mrkva
zeler
pol hlávky kelu
polovica kalerábu
petržlenový koreň
cibuľa
mletá červená paprika
pár zrniek čierneho korenia
soľ.
Umyté mäso dáme do veľkého hrnca a zalejeme ho asi 2500 ml studenej vody
hneď osolíme a pomaly varíme asi hodinu. Medzitým zbierame sitkom tvoriacu sa penu. Koreňovú zeleninu prekrojíme pozdĺž. Do vriacej polievky dáme celú cibuľu
zeleninu
niekoľko zrniek čierneho korenia
sušené (alebo čerstvé) hríby
trochu mletej červenej papriky (na špičku noža). V lete môžme dať namiesto mletej papriky 1 paradajku a 1 papriku. Kto má rád cesnak
môž pridať aj niekoľko strúčikov cesnaku. Prikryjeme pokrievkou a varíme stálym
ale pomalým varom. Mäso
ak je dostatočne kvalitné a odležané
varíme asi 2 až 3 hodiny
kým nezmäkne. Nakoniec polievku odstavíme
zalejeme ešte 1 lyžicou vody a necháme ju usadiť. Neskôr precedíme cez sitko do čistého hrnca a pozbierame z nej mastnotu. Polovicu polievky vlejeme do polievkovej misy
kde sme dali pažítku alebo zelenú petržlenovú vňať (nasekanú nadrobno)
a do druhej polovice polievky zavaríme vhodnú závarku.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.