2 vajcia
400 g múky
150 g masla alebo tuku
1 čajová lyžička cukru
čajová lyžička prášku do pečiva
tuk na vymastenie formy
soľ.
Múku preosejeme na dosku. Primiešame prášok do pečiva
cukor a soľ. Tuk nakrájame na plátky a spolu s vajciami pridáme do múky. Smerom zvonka dovnútra vypracujeme jednoliate cesto. Zabalíme do vlhkej utierky a necháme odpočívať v chladničke asi 1 hodinu. Vyvaľkáme na pomúčenej doske a vložíme do vymastenej formy na pizzu. Vlastnosti tohoto cesta určuje množstvo a kvalita tuku. Na jeho prípravu by sa mal používať len prvotriedny tuk. Krehké cesto možno dobre uchovávať. Zabalené do alobalu vydrží na chladnom mieste aj 5 dní. Tip: Krehké cesto sa ľahko pripaľuje. Aby sme tomu predišli
treba používať zohriate maslo
ale na druhej strane nesmie byť veľmi mäkké. Dôležité je aj to
aby sa všetky prísady premiesili čo najrýchlejšie
lebo maslo inak vystúpi na povrch.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.