1 tekvica (asi 3000 g)
150 g tvrdého syra
750 ml mlieka
500 ml zeleninového vývaru
50 g ovsených vločiek
100 g toastového chleba
ocot
muškátový oriešok
mleté čierne korenie
soľ.
Z tekvice odrežme vrch a vyberieme semená. Do tekvice nalejeme mlieko a zeleninový vývar. Tekvicu vložíme do rúry a zapekáme asi 70 minút. Potom ju vyberieme z rúry
tekutý obsah odčerpáme a zmäknutú dužinu vyberieme lyžicou a rozmixujeme. Odčerpaný zeleninový vývar vlejeme spolu s mliekom a s rozmixovanou tekvicovou dužinou do hrnca. Privedieme do varu a pridáme ovsené vločky. Polievku dochutíme muškátovým orieškom
čiernym korením
soľou a octom. Uvarenú polievku vlejeme naspäť do tekvice
vrch posypeme opečeným toastovým chlebom
posypeme nastrúhaným syrom a ešte asi 5 až 10 minút zapečieme v rúre.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.