10 žĺtkov
300 g masla (alebo margarínu)
100 ml rumu
250 ml sladkého mlieka
150 g hrozienok
100 g mandlí
1000 g polohrubej múky
80 g droždia
200 g práškového cukru
2 balíčky vanilkového cukru
strúhanka
1 čajová lyžička soli. Poleva: 200 g práškového cukru
1 lyžica vody
1 lyžica citrónovej šťavy. Na ozdobenie: Kandizované ovocie alebo čokoládové figúrky.
V teplom mlieku rozmiešame droždie
pridáme lyžicu cukru a polovicu múky a vypracujeme cesto
ktoré prikryjeme a dáme kysnúť na teplé miesto. Keď sa objem cesta zdvojnásobí
pridáme žĺtky vymiešané s cukrom a vanilkovým cukrom
soľ
maslo a zvyšok múky. Cesto znova dobre vypracujeme
až kým sa nelepí na steny misy a varešku
prikryjeme ho a necháme vykysnúť. Potom pridáme očistené hrozienka
olúpané mandle nakrájané nadrobno a rum. Všetko dobre premiešame
vložíme do formy
ktorú sme vyložili papierom pomasteným maslom a posypaným strúhankou
formu postavíme na teplé miesto
prikryjeme utierkou a necháme vykysnúť. Povrch dobre vykysnutého cesta potrieme rozšľahaným vajcom a pečieme vo vyhriatej rúre asi 60 až 80 minút. Počas pečenia formu pomaly otáčame
aby sa cesto nezrazilo. Len čo začne kulič ružovieť
položíme naň namočené koliesko papiera
aby sa nepripálil. Či je už upečený
zistíme tak
ž doň pichneme tenkým drievkom a ak zostane suché
je hotový. Po vyklopení a vychladnutí ho potrieme polevou a ozdobíme kandizovaným ovocím alebo čokoládovými figúrkami.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.