4 porcie vykostených kuracích pÅ•s (v celkovej váhe 750 g)
125 g kozieho syra
2 až 3 lyžice smotany
šťava z pol citróna
1 viazanička čerstvej bazalky
1 viazanička čerstvej petržlenovej vňate
3 vetvičky čerstvého tymianu
mleté čierne korenie
soľ. Paradajková omáčka: 125 g masla
25 ml suchého bieleho vína
3 šalotky
1 lyžica paradajkového pretlaku.
Z mäsa odstránime šľachy. Sviečkovičku oddelíme a odložíme. Mäso prerežme do troch štvrtín. Rozkrojené mäso roztvoríme ako knihu a položíme ho medzi dva hárky navlhčeného pergamenového papiera. Aby bolo mäso rovné a rovnako hrubé
zľahka ho rozvaľkáme valčekom. Nasekáme bazalku
tymian a petržlen. Do misy dáme kozí syr a roztrieme ho vidličkou. Ak je syr prisuchý
pridáme smotanu. Pridáme bylinky a citrónovú šťavu a dobre vymiešame a ochutíme. Stierkou rovnomerne rozotrieme po plátku mäsa štvrtinu plnky z kozieho syra a byliniek. K okraju plátku položíme na plnku sviečkovičku a mäso odlepíme od papiera. Plátok skrútime do rúry. Konce rúry pevne stlačíme. Na veľký kus alobalu na matnú stranu dáme roládu. Rúru pevne zavinieme do alobalu
konce pevne stlačíme a zakrútime. Do rajnice so zovretou vodou ju postupne vložíme a na miernom ohni varíme asi 15 minút. Mäso je uvarené
keď je ihla
ktorou roládu prepichneme
po vytiahnutí horúca. Paradajková omáčka: Najemno nasekáme šalotku
v panvici ju prevaríme s vínom
štipkou soli a korenia. Odstavíme z platne a vmiešame maslo. Omáčka zhustne a skrémovatie
potom zašľaháme paradajkový pretlak a dochutíme. Veľkým nožom nakrájame roládu šikmo na centimetrové plátky. Na zohriate taniere dáme omáčku
narovnáme do nej plátky rolády a podávame.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.