2000 g kurčaťa
120 g slaniny
15 g masla
250 g šampiňónov
18 až 20 malých cibúľ
1 strúčik cesnaku
2 šalotky
500 ml kuracieho vývaru (alebo vody)
1 lyžica rastlinného oleja
3 lyžice múky
bylinky (tymian
petržlenová vňať
bobkový list)
mleté čierne korenie
soľ. Marináda: 380 ml červeného burgundského vína
1 mrkva
2 lyžice olivového oleja
1 cibuľa
1 strúčik cesnaku
1 zelerová vňať
6 zrniek čierneho korenia.
Do panvice dáme nakrájanú cibuľu
zeler
mrkvu
strúčik cesnaku a zrnká korenia. Prelejeme červeným vínom a necháme zovrieť. Varíme 5 minút a dáme vychladnúť. Kurča rozdelíme na 8 porcií. Jednotlivé porcie dáme do misy
prelejeme ich vychladnutou marinádou a pokropíme olivovým olejom. Misu zakryjeme mikroténom a mäso necháme 12 až 18 hodín marinovať v chladničke (občas ho obrátime). Mäso vyberieme z marinády a osušíme ho kuchynským papierom. Marinádu precedíme. Zeleninu a zliatu tekutinu si necháme. V panvici rozpálime olej s maslom
pridáme slaninu nakrájanú na plátky a opekáme
potom ju vyberieme. Porcie kurčaťa dáme do panvice
opekáme ich z oboch strán
potom ich tiež vyberieme. Do misky dáme očistené malé cibule
prelejeme ich horúcou vodou a necháme 2 minúty stáť. Potom ich vyberieme a olúpeme. Do panvice
v ktorej sme opekali kurča dáme malé cibule
urestujeme ich dozlata a vyberieme. Potom tam vložíme šampiňóny
dusíme ich 2 až 3 minúty domäkka a tiež vyberieme. Všetok tuk z panvice okrem asi 2 lyžíc zlejeme a na zvyšok dáme zeleninu z marinády. Dusíme 5 minút domäkka
poprášime múkou a dusíme 2 minúty. Zmiešame marinádu s kuracím vývarom
pridáme nasekaný cesnak
šalotku
soľ
korenie a bylinky. Do panvice vložíme porcie kurčaťa a dusíme domäkka asi 45 až 60 minút. Potom mäso preložíme na tanier. Omáčku nalejeme do misy. Panvicu vytrieme kuchynským papierom
vložíme do nej malé cibule. Cez sito na ne prelejeme omáčku. Zeleninu v site prepasírujeme. Varíme 5 až 10 minút. Pridáme šampiňóny a necháme 2 až 3 minúty dusiť. Do omáčky vložíme porcie kurčaťa so slaninou a 3 až 4 minúty prehrievame. Porcie kurčaťa upravíme na tanieri a prelejeme ich omáčkou. Podávame s varenými zemiakmi alebo so zemiakmi pečenými na masle.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.