1800 g kurčaťa s pečeňou
300 ml polosuchého bieleho vína
2 mrkvy
1 cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1500 ml kuracieho vývaru (alebo vody)
2 klinčeky
2 vetvičky tymianu
10 vetvičiek petržlenu
1 bobkový list
1 čajová lyžička celého čierneho korenia
mleté čierne korenie
soľ. Plnka: 250 g vykôstkovaných sušených sliviek
125 g masla
10 plátkov toastového chleba
1 menšia cibuľa
125 ml kuracieho vývaru
1 citrón
1 viazanička čerstvej petržlenovej vňate. Omáčka velouté: 75 g masla
175 ml šľahačky
45 g múky
citrónová šťava.
Sušené slivky dáme do misy a zalejeme horúcou vodou. Namočené ich necháme asi 1 hodinu
potom 8 až 12 necháme na plnenie
ostatné nasekáme. V malej panvici rozpálime maslo
pridáme nasekanú cibuľu a necháme speniť. Vmiešame nasekanú pečeň a opražíme 1 až 2 minúty. Potom ju preložíme do misy. Do misy nasypeme strúhanku (pripravená z toastového chleba)
nasekané sušené slivky
petržlen a citrónovú kôru. Primiešame kurací vývar
citrónovú šťavu a roztopené maslo. Všetko dobre osolíme a okoreníme. Kurča vložíme do rajnice. Pridáme mrkvu nakrájanú na štvrtiny a viazaničku byliniek. Klinčeky napicháme do celej cibule a spolu s cesnakom i zrnkami korenia pridáme ku kurčaťu. Zalejeme bielym vínom a vodou alebo vývarom
trochu osolíme a varíme 1 hodinu a 30 minút. Keď je kurča uvarené
vyberieme ho z rajnice
zabalíme do alobalu a vývar odložíme na prípravu omáčky. Vybrané slivky naplníme plnkou. Zapekaciu misku vymastíme maslom a dáme do nej plnku. Na plnku položíme plnené slivky
prikryjeme alobalom a pečieme asi 30 až 40 minút. Omáčka velouté: Precedíme vývar. V panvici roztopíme maslo a vsypeme múku. Pražíme 1 až 2 minúty. Prilejeme vývar
smotanu a varíme 2 minúty. Odstavíme
primiešame citrónovú šťavu
ochutíme. Plnku nakrájame
kurča rozporcujeme a upravíme na taniere. Zalejeme ho omáčkou
vedľa neho položíme plnku a plnené slivky. Zvyšok omáčky podávame zvlášť. Ako farebný doplnok jedla poslúžia rezance nakrájanej mrkvy. Sušené slivky dáme do misy a zalejeme horúcou vodou. Namočené ich necháme asi 1 hodinu
potom 8 až 12 necháme na plnenie
ostatné nasekáme. V malej panvici rozpálime maslo
pridáme nasekanú cibuľu a necháme speniť. Vmiešame nasekanú pečeň a opražíme 1 až 2 minúty. Potom ju preložíme do misy. Do misy nasypeme strúhanku (pripravená z toastového chleba)
nasekané sušené slivky
petržlen a citrónovú kôru. Primiešame kurací vývar
citrónovú šťavu a roztopené maslo. Všetko dobre osolíme a okoreníme. Kurča vložíme do rajnice. Pridáme mrkvu nakrájanú na štvrtiny a viazaničku byliniek. Klinčeky napicháme do celej cibule a spolu s cesnakom i zrnkami korenia pridáme ku kurčaťu. Zalejeme bielym vínom a vodou alebo vývarom
trochu osolíme a varíme 1 hodinu a 30 minút. Keď je kurča uvarené
vyberieme ho z rajnice
zabalíme do alobalu a vývar odložíme na prípravu omáčky. Vybrané slivky naplníme plnkou. Zapekaciu misku vymastíme maslom a dáme do nej plnku. Na plnku položíme plnené slivky
prikryjeme alobalom a pečieme asi 30 až 40 minút. Omáčka velouté: Precedíme vývar. V panvici roztopíme maslo a vsypeme múku. Pražíme 1 až 2 minúty. Prilejeme vývar
smotanu a varíme 2 minúty. Odstavíme
primiešame citrónovú šťavu
ochutíme. Plnku nakrájame
kurča rozporcujeme a upravíme na taniere. Zalejeme ho omáčkou
vedľa neho položíme plnku a plnené slivky. Zvyšok omáčky podávame zvlášť. Ako farebný doplnok jedla poslúžia rezance nakrájanej mrkvy.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.