2 malé kurence
100 g lúpaných mandlí
200 g sušených sliviek
1000 g malých zemiakov
200 g malej cibule
5 strúčikov cesnaku
olej
3 klinčeky
3 bobkové listy
100 ml bieleho vína
rozmarín
tymian
mleté čierne korenie
soľ.
Kurence umyjeme. Zvnútra i zvonku ich osolíme
okoreníme a do otvoru nasypeme trochu tymianu. Stehná zviažme kuchynskou niťou. Slivky prerežme na 4 časti
cibuľu a cesnak očistíme. Vo veľkom pekáči zohrejeme olej
pridáme cibuľu
cesnak
mandle
klinčeky
bobkový list
sušené slivky a dusíme. Do pekáča vložíme hruďou nadol obe kurence. Podlejeme vínom
ďalej podľa potreby podlievame vodou. Pečieme prikryté v predhriatej rúre pri teplote 180 oC na druhej polohe mriežky 1 hodinu. 10 minút pred dopečením pridáme 2 lyžice oleja. Medzitým dobre umyjeme zemiaky a v osolenej vode
do ktorej sme pridali trochu rozmarínu
ich uvaríme do mäkka. Ešte teplé olúpeme a vcelku opečieme na oleji (asi 6 lyžíc). Osolíme a okoreníme. Kurence rozporcujeme a podávame spolu so zemiakmi.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.