2 lyžice mlieka
250 g hladkej múky
15 g droždia
2 lyžice oleja
100 ml vody
pol čajovej lyžičky soli
1 čajová lyžička cukru.
Do hrnčeka s vlažným mliekom rozmrvíme droždie
pridáme cukor a v teple necháme vzísť kvások (asi 15 minút). Namiesto mlieka môžme použiť aj vodu. Do misy preosejeme múku (dôležitá je jej kvalita)
osolíme ju
pridáme kvások
vodu a olej. Varechou vypracujeme vláčne nelepivé cesto. Vodou radšej šetríme. Vypracované cesto dáme na pomúčenú dosku a ručne ho ešte premiesime
aby bolo hladké. Ak sa lepí
pridáme trochu múky. Potom cesto vložíme späť do misy
zľahka ho posypeme múkou
aby neobschlo a prikryté utierkou ho necháme v teple kysnúť dovtedy
kým nezdvojnásobí svoj objem (cca 2 hodiny). Vykysnuté cesto tvarujeme ručne alebo valčekom do potrebnej formy a hrúbky.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.