olivový olej
cibuľa
petržlen
mrkva
zeler
červené víno
veľká konzerva / alebo dve-tri malé / talianskych prelisovaných paradajok vo vlastnej šťave
mleté mäso
voda
bazalka
muškátový orech
soľ
čierne korenie
mlieko
maslo alebo margarín
hladká múka
plátky bravčovej šunky
plátky tvrdého syra
balíček pravých talianskych cestovín - lasagne
pravý parmezán syr.... a nakoniec veľa peňazí na to všetko a chuť urobiť najlepšie lasagne pod slnkom :)
1. je potrebné ráno byť dobre vyspinkaný
oddýchnutý
a mať chuť si urobiť predprípravu / ja to robím deň vopred / - omáčku bolognese.
Dáme do veľkého hrnca olivový olej
orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľku / ja mám na to malý mixér
kde si to všetko posekám na drobno /
pridám nadrobno posekanú mrkvu
zeler a petržlen a miešam až kým mi táto zmes poriadne nezhnedne.
Potom pridám mleté mäso
osolím
pridám čierne korenie
poriadne premiešam a chvíľu varím
potom pridám 2 poháre červeného vína / zvyšok flaše pomaly vypijem
aby som mal trpezlivosť kým sa omáčka dovarí :) / a nechám aspon polhodinku na miernom ohni prevrieť. Nakoniec pridám dve - tri malé talianské prelisované paradajky v štave
nechám prevrieť aspon polhodinku. :)
Potom pridám v rovnakej mierke
čiže 2-3 prázdne plechovky od rajčín VODY a nechám asi hodinku
hodinku a pol poriadne prevrieť na miernom ohni za občasného miešania pod pokrievkou. Nakoniec odstavím a odložím do chladničky. / nemusí sa čakať s robením lasagní až do druhého dňa
ja to robím len zo zvyku :) /
2. na druhý deň vyberiem tuto omáčku z chladničky a ideme robiť lasagne. Pripravím si k tomu balík talianskych cestovín - lasagní / nevarím ich /
na platky nakrájanú bravčovú šunku / najlepšie kockatá šunka /
na plátky nakrajaný eidam syr a pekne hranatý a dostatočne vysoký pekáč
kde to všetko uložíme
tak aby sa nám to počas pečenia v rúre nevylialo. Už nám chýba iba bešamelová omáčka
takže si dáme rozpustiť maslo
alebo margarín do hrnca
potom pridáme hladkú múku a neustále miešame a nakoniec pridáme asi 3-4 poháre mlieka
muškátový orech a soľ a neprestaneme miešať až kým nám nezačne hustnúť a okamžite skladáme z ohna a ideme sa pústiť hned do lasagní.
Do vymasteného pekáča dáme naspodok jednu varešku omáčky bolognese / tieto vrsty omáčky bolognese dorážame až ku krajom pekáča v čo najtenšej vrstve po celej ploche pekáča - Dôležitééé !!! /
na to poukladáme pekne natesno cestoviny lasagne / NIE UVARENE !!! / na celú plochu
na to znova varešku bešamelu
potom varešku omáčky bolognese
na celú plochu poukladáme šunku nakrájanú
na to syr nakrájaný
potom varešku bešamelovej omáčky na celú plochu
zase omáčku bolognese
plátky cestovín
varešku bešamelu
varešku omáčky bolognese
plátky šunky
plátky syra
bešamel omáčka
omáčka bolognese
plátky cestovín
bešamel a omáčka bolognese NAKONIEC!!! ja to ešte pred vložením do rúry posypem strúhaným pravým parmezánom. A dáme piecť asi na 40 minút pri 180 stupňoch.
Neviem či som to napísal zložito - tie vrstvy kládenia
ale ak to zhrniem
nakoniec by ste mali mať 3 vrstvy cestovín
2 vrstvy šunky a 2 vrstvy tvdého syra. Ak je tak...je dobre... :)
Potom vyberieme a podávame ihneď alebo nechám vychladnúť a podávam neskôr alebo na druhý deň na tanieri / mala by to byť pevná súvislá kocka / poliate šlahačkovou smotanou a zvyšnou omáčkou bolognese a parmezánom
dávam si to zohriat na pár minút do mikrovlnky a papám. :)
Pošlite či Vám to vyšlo ...Dobrú chuť :) :) :)
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.