Na 10 kg klobásy treba 7 kg chudých odrezkov a 3 kg prerasteného bôčika alebo slaniny. Mäso necháme dobre vychladnúť
ale nie zamrznúť. Na druhý deň mäso nakrájame na kocky s hranou 3 cm. Položíme ho na dosku a dáme do chladničky alebo do komory
kde zamrzne. Vychladnuté mäso dáme do väčšej nádoby a premiešame s mletým cesnakom. Potom naň nasypeme koreniny a miešame
až kým nebudeme mať od korenín čisté ruky. Na 10 kg mäsa dáme 100 g cesnaku
100 g mletej pálivej papriky
160 g mletej sladkej červenej papriky
3 čajové lyžičky rasce
200 g soli. Všetko dobre premiešame (cesnak dáme na mäso vopred). Mäso pomelieme na 5 mm mreži a dáme ho do nádoby. Dobre dlaňami pritlačíme
aby nezostali vzduchové bubliny. Naplníme do dobre umytých bravčových čriev tak
aby neboli ani mäkké ani tvrdé
aby sa dali dobre párkovať. Usilujeme sa celé narezané črevo napárkovať po 30 cm. Klobásy navlečieme na palicu asi po 7 kusoch a popicháme. Popichané klobásy dáme do udiarne. Klobásy údime asi 3 dni. Pozor na teplo!
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.