300 g hrubej múky
2 vajcia
250 ml mlieka
jablká
20 g droždia
40 g cukru
masť na pečenie
soľ.
Droždie rozmiešame s cukrom
vlažným mliekom a necháme nakysnúť. Potom pridáme žĺtky
preosiatu múku
soľ
z bielkov ušľahaný tuhý sneh a podľa potreby mlieko. Zo zmesi vypracujeme hustejšie cesto (ako na palacinky) a necháme ho znova kysnúť. Jablká (alebo iné ovocie
aj z kompótu) nastrúhame na hrubšom strúhadle
zamiešame do cesta a na horúcej vymastenej lievancovej forme pečieme lievance. Podávame s ovocným šalátom.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.