200 ml kyslej smotany
 2 žĺtky
 1 lyžica masla
 750 g zemiakov
 1 lyžica krupice
 4 lyžice hrubej múky
 soľ. 	Slaná tvarohová plnka: 70 g údenej slaniny
 300 g tvarohu
 1 lyžica nasekaného kôpru
 soľ. 
            
                 	Zemiaky uvaríme v šupke. Precedíme
 olúpeme a nastrúhame (alebo pomelieme na mäsovom mlynčeku). Pridáme žĺtky
 krupicu
 soľ a múku a vypracujeme cesto
 ktoré rozvaľkáme na pomúčenej doske. Nakrájame na štvorce. Na každý štvorec dáme trochu tvarohovej plnky
 okraj cesta prehneme a postláčame. Batôžky uvaríme v osolenej vode
 precedíme
 pokvapkáme maslom a polejeme kyslou smotanou. 	Plnka: Tvaroh pretrieme
 posolíme
 pridáme kôpor
 nakrájanú rozškvarenú slaninu a dobre premiešame. 
            
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.