1000 g zemiakov
150 g maku
300 g hladkej múky
1 lyžica masla
50 g husacej (bravčovej) masti
60 g práškového cukru
soľ.
Zemiaky umyjeme a uvaríme v šupke deň vopred. Pred prípravou ich olúpeme a nastrúhame (pomelieme na mäsovom mlynčeku). Pridáme múku
soľ a vypracujeme hustejšie cesto
ktoré na pomúčenej doske rozšúľame na valec s priemerom 5 až 6 cm. Valec nakrájame na kolieska hrubé 1 až 1.5 cm a z koliesok vyvaľkáme tenké placky
ktoré pečieme priamo na sporáku alebo oceľovej platni. Upečené lokše pomastíme z jednej strany rozpálenou masťou
posypeme pomletým makom premiešaným s práškovým cukrom
pokvapkáme roztopeným maslom a zvinieme. Podávame teplé.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.