1800 g čerstvých lososov (vypitvaných cez brucho)
mleté čierne korenie
soľ. Vývar: 250 ml suchého bieleho vína
1 mrkva
1 cibuľa
1 viazanička voňavých byliniek z petržlenovej vňate
2 až 3 vetvičky čerstvého tymianu
1 bobkový list
6 zrniečok čierneho korenia. Omáčka z potočnice: 250 ml bieleho jogurtu
250 ml šľahačky
1 zväzok potočnice
1 citrón
Tabasco.
Na plech nalejeme biele víno a 1500 ml vody. Pridáme cibuľu
karotku
zrnká čierneho korenia a 1 čajovú lyžičku soli. Doložíme viazaničku voňavých byliniek
varíme asi 20 minút
potom necháme vychladnúť. Odložné kúsky kostí s mäsom položíme do vývaru v plechu na pečenie. Očistenú rybu zvnútra posypeme soľou a korením. Odstrihneme kus alobalu (aby bol väčší ako ryba) a položíme ju naň. Rybu dáme na plech tak
aby bola ponorená v tekutine. Pridáme vodu
aby bola ryba úplne ponorená a zakryjeme celý plech fóliou a povaríme. Lososa necháme vychladnúť vo vývare. Vyšľahanú šľahačkovú smotanu zmiešame s vymiešaným jogurtom. Pridáme nakrájanú potočnicu
kvapku Tabasca a šťavu z citróna. Omáčku premiešame
osolíme a okoreníme
uložíme do chladu. Rybu z alobalu necháme odtiecť. Nožom olúpeme kožu z celého tela
hlavu a chvost necháme neporušené. Rybu preložíme na podnos a ozdobíme vetvičkami čerstvého kôpru
šalátovými listami
paradajkami a inou zeleninou. Omáčku z potočnice podávame osobitne. Pred porcovaním odstránime hlavu s chvostom a narežme lososa na kúsky.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.