500 g lososu bez kož a kostí
120 ml smotany na šľahanie
1 žĺtok
maslo
1 mrazené lístkové cesto
1 mrazený špenát
250 g póru (cibule)
lyžica kôpru
mleté čierne korenie
soľ.
Lístkové cesto rozmrazíme. Očistíme pór a nakrájame ho na malé kocky
opražíme na lyžici masla
podlejeme sladkou smotanou a varíme
až kým omáčka nezhustne. Zoberieme zo sporáka
osolíme
okoreníme
vmiešame umytý nasekaný kôpor a žĺtok. Lososa umyjeme a prerežme na štyri rovnako veľké kusy. Potrieme citrónovou šťavou
osolíme
okoreníme a odložíme do chladničky. Špenát rozmrazíme v hrnci a prevaríme. Podľa potreby vyžmýkame. Ochutíme soľou a korením. Rúru vyhrejeme na 200 oC. Plech vyložíme papierom na pečenie. Lístkové cesto rozvaľkáme na slabo pomúčenej pracovnej doske a rozdelíme na štyri časti. Na cesto postupne kladieme špenát
jeden kus lososa a štvrtinu pórovej plnky. Naplníme štyri kusy cesta
opatrne zvinieme a položíme na plech. Pečieme v predhriatej rúre na strednej polohe mriežky asi 20 minút. Hotovú roládu pokrájame na širšie rezy a podávame so zeleninou. Podávame s udusenou zmesou brokolice
mrkvy a póru. Filé môžme podávať aj studené.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.