250 g stužného tuku Hera
250 g tvarohu
250 g hladkej múky
mleté čierne korenie
soľ. Plnka: 750 g teľacej (alebo bielej) klobásy
400 g bravčového filé
1 žĺtok
1 žĺtok na potretie
cibuľa
cesnak
múka na obaľovanie
petržlenová vňať
tymian
rozmarín.
Z múky
soli
korenia
Hery a tvarohu spracujeme cesto a odložíme na chladné miesto. Mäso osolíme
okoreníme a na rozpálenom tuku zo všetkých strán opečieme. Klobásu zbavíme šupky a rozotrieme so žĺtkom. Pridáme korenie
rozotretý cesnak a nadrobno nasekanú cibuľu. Cesto rozvaľkáme na dĺžku filé (nie veľmi natenko)
prenesieme ho na pekáč vyložný papierom na pečenie a natrieme klobásovou zmesou. Do stredu položíme vychladnuté
v múke obalené mäso. Pomocou papiera naň z oboch strán preložíme cesto a trochu ho sformujeme. Žĺtkom rozmiešaným s trochou vody potrieme okraje cesta a pritlačíme ich. Zo zvyškov cesta povykrajujeme ľubovoľné tvary a roládu nimi ozdobíme. Potom ju potrieme žĺtkom. Pečieme asi 40 minút vo vyhriatej rúre.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.