1000 g hovädzieho mäsa (najlepšie špička)
1000 g hovädzích kostí
1 sliepka
1 teľacia nožička
500 g domácej klobásy
niekoľko špikových kostí
200 g mrkvy
1 malá kapusta
2 póry
2 cibule
2 strúčiky cesnaku
zelená petržlenová a zelerová vňať
1 bobkový list
trocha tymianu
niekoľko listov trebuľky.
Hovädzie mäso a kosti dáme do hrnca so studenou vodou a pomaly uvedieme do varu. Vytvorenú penu pozberáme lyžicou. Potom vložíme do hrnca očistenú a vypitvanú sliepku spolu s teľacou nožičkou
necháme prejsť varom a penu opäť zoberieme. Prisypeme rozdrvený bobkový list
očistenú koreňovú zeleninu nakrájanú na menšie kúsky a osolíme. Keď sa jednotlivé druhy mäsa uvaria
postupne ich vyberieme z vývaru a uložíme na teplé miesto. Asi 15 minút pred ukončením varenia pridáme do vývaru špikové kosti
domácu klobásu a nahrubo nakrájaný pór. Po skončení varenia naukladáme do hlbokej misy nakrájané mäso posypané nasekanou zelenou petržlenovou a zelerovou vňaťou
uvarenú zeleninu
špik z kostí a klobásu a všetko zalejeme vývarom. K polievke ako prílohu podávame šalát z červenej repy
korenené uhorky
cibuľky naložné v octovom náleve
paradajkový šalát a nastrúhaný chren.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.