1 žĺtok
1 lyžica mlieka na potretie
250 g hladkej múky
100 g masla (alebo margarínu)
75 g masti
3 lyžice studenej vody
soľ. Plnka: 250 g hovädzieho mäsa
1 vajce uvarené natvrdo
30 g masla
1 veľká cibuľa
2 lyžice nasekaného kôpru
mleté čierne korenie
soľ.
Na dosku dáme múku
soľ
maslo a masť. Všetko nožom najprv rýchlo prepracujeme
potom prilejeme studenú vodu a chladnými rukami vypracujeme pevné cesto
ktoré necháme odpočívať v chlade asi 60 minút. Medzitým si pripravíme plnku. Na roztopenom masle speníme cibuľu nakrájanú nadrobno
pridáme pomleté mäso a dusíme asi 10 minút. Do trochu vychladnutej zmesi zamiešame uvarené nasekané vajce
nasekaný čerstvý kôpor
soľ
mleté čierne korenie a všetko spolu dobre premiešame. Vychladnuté cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm
okrúhlou formičkou alebo pohárikom povykrajujeme kolieska
do stredu každého kolieska dáme lyžicu mäsovej plnky
každé koliesko v polovici prehneme a cesto na okraji dobre stlačíme. Pirohy poukladáme na plech vypláchnutý studenou vodou
potrieme ich žĺtkom rozmiešaným s mliekom a upečieme dozlata.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.