750 g čerstvého filé z lososa
2 plátky údeného lososa
4 filé z platesy
3 bielky
380 ml šľahačky
maslo na vymastenie misy
mleté čierne korenie
soľ. Omáčka: 175 g chladného neslaného masla
1 citrón
1 mexický citrón
2 lyžice šľahačky
3 až 5 stoniek petržlenovej vňate
2 cm kúsok čerstvého koreňa ďumbiera.
Kúsky lososa dáme do mixéra a najemno vymixujeme. Postupne pridávame bielky
soľ a korenie. Preložíme do vhodnej misy. Misu dáme do vody s ľadom. Smotanu pridávame po častiach a dobre premiešame. V rajnici necháme zovrieť vodu. Dáme do nej kúsok peny
povaríme 2 až 3 minúty. Zmes osolíme
okoreníme a necháme chladiť. Kameninovú misu a pokrievku vymastíme roztopeným maslom. Poukladáme do nej naprieč 6 kúskov platesy kožou dovnútra. Zvyšné prúžky platesy zabalíme do plátkov údeného lososa
pričom konce stočíme. Rolku z údeného lososa a platesy položíme do misy a prikryjeme tretinou peny z lososa. Potom uložíme druhú rolku. Naložíme zbytok peny
uhladíme. Konce prúžkov z platesy prehneme navrch
penu popritláčame. Misku zakryjeme pokrievkou a položíme na plech
do ktorého nalejeme horúcu vodu. Pečieme asi 1 a pol hodiny. V panvici necháme zovrieť vodu a pridáme do nej rezančeky z citrónovej kôry. Povaríme asi 2 minúty
necháme odtiecť na site. Do citrónovej šťavy pridáme ďumbier
šľahačku
maslo nakrájané na kocky
pričom stále miešame. Nakoniec do omáčky pridáme petržlenovú vňať
kôru z citróna
citrónovú šťavu z mexického citróna
šťavu z pečenia (15 až 20 ml) a dochutíme. Obsah misky vyklopíme a nakrájame na 2 cm plátky. Podávame s cestovinami alebo varenými zemiakmi a s omáčkou tak
ž striedame kúsok zabalený do platesy s kúskom nezabaleným.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.