1 mladá morka (asi 2500 g)
500 g teľacieho mäsa
200 g slaniny
4 žĺtky
100 g masla
300 ml sladkej smotany
1000 g gaštanov
100 ml prošku
30 ml koňaku (brandy)
30 ml rumu
200 ml oleja
2 bobkové listy
majorán
mleté čierne korenie
soľ.
Morku očistíme
umyjeme
osušíme a zvnútra i zvonka osolíme. Gaštany narežme a upečieme na prudkom ohni. Potom ich olúpeme a tri štvrtiny z nich roztlačíme vidličkou. Roztlačené gaštany zmiešame so sladkou smotanou a 10 minút dusíme na masle. Zvyšné olúpané gaštany necháme vychladnúť. Pečené a dusené gaštany premiešame a spolu so žĺtkami
koňakom
rumom
proškom a pridáme k pomletému teľaciemu mäsu. Všetko spolu dobre zamiešame a osolíme. Morku naplníme pripravenou plnkou a zašijeme. Dáme ju na pekáč
polejeme olejom
posypeme majoránom
pridáme bobkové listy a v rúre pečieme 2 hodiny pri teplote 200 oC. Do výpeku prilejeme vodu
povaríme a pretrieme cez sitko. Omáčku podávame v omáčniku.]
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.