500 g čiernych mušlí
250 ml bieleho vína
1 cibuľa
šťava z 2 citrónov
trochu cukru
pár klinčekov
500 ml vody
pár bobkových listov
mleté čierne korenie
soľ. Ďalej: 200 ml smotany
150 g nastrúhaného syra
3 žĺtky
40 ml Amaro Siciliano (Averna)
múka
tuk na vyprážanie
1 šálka strúhanky.
Mušle očistíme kefkou pod tečúcou vodou. V hrnci prevaríme vodu
biele víno a cibuľu prešpikovanú klinčekmi a bobkovými listami. Ochutíme soľou
mletým čiernym korením a cukrom a okyslíme citrónovou šťavou. Mušle rozdelíme na 2 polovice a každú z nich varíme v tomto náleve asi 10 minút. Všetky mušle sa musia otvoriť. Mušle vyberieme
necháme odkvapkať a vyberieme z nich mäso. Mäso z mušlí osolíme
okoreníme mletým čiernym korením a obalíme múkou
rozšľahanými žĺtkami a strúhankou. Vypražíme vo väčšom množstve tuku dochrumkava. Medzitým prepasírujeme do hrnca 250 ml vývaru z mušlí. Zahustíme smotanou vymiešanou s múkou dohladka. Osolíme
okoreníme mletým čiernym korením
trocha osladíme a prilejeme Amaro Siciliano. Vypražné mušle dáme do vymastenej formy
posypeme nastrúhaným syrom a zapečieme na grile. Mušle upravíme na taniere a omáčku podávame osobitne.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.