500 g hovädzieho mäsa bez kostí
1 cibuľa
polovica cibule na ozdobenie
2 krajce chleba
maslo na opekanie
mleté čierne korenie
soľ. Madeirská omáčka: 60 g masla
200 ml dezertného červeného vína typu madeira
3 paradajky
pol cibule
60 g hladkej múky
500 ml hovädzieho vývaru
zelená petržlenová vňať
kôpor
pažítka
trocha cukru
soľ.
Pomleté hovädzie mäso
namočený a vytlačený chlieb
nasekanú a podusenú cibuľu spracujeme
osolíme
okoreníme a ešte premiešame. Zo zmesi sformujeme karbonátky
ktoré opečieme na rozpálenom masle z obidvoch strán asi 5 minút. Hotové upravíme na kovovú misu a ozdobíme podusenými prúžkami cibule. Madeirská omáčka: Maslo dáme na panvicu
necháme ho trocha zhnednúť
prisypeme múku a trocha ju opražíme. Potom pridáme nasekanú cibuľu
štvrťky paradajok
nasekanú zelenú petržlenovú vňať
kôpor a pažítku
všetko zalejeme vývarom z kostí a varíme. Keď sa polovica omáčky vyvarí
pretrieme ju cez sito
rozriedime vínom a podľa chuti osolíme a osladíme. Omáčku podávame osobitne v omáčniku.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.