Filé: 500 g rybieho filé
60 ml bieleho vína
maslo
1 stredná cibuľa
2 strúčiky cesnaku
1 červená paprika
250 ml hovädzieho vývaru (instant)
citrónová šťava
olej
múka
tymian
mleté čierne korenie
soľ. Bylinkové rizoto: 200 g ryž
60 ml bieleho vína
lyžica masla
2 viazaničky petržlenovej vňate
jedna malá cibuľa
mleté čierne korenie
soľ.
Cibuľu očistíme a nakrájame nadrobno. Papriku očistíme
vyberieme jadrovník
umyjeme a nakrájame na 5 mm štvorce. Cibuľu a papriku opečieme na troche oleja
podlejeme vývarom (vodou) a varíme
až kým paprika nezmäkne. Omáčku prelejeme do mixéra a pomixujeme
ochutíme soľou
korením
štipkou sušeného tymianu a pretlačenými strúčikmi cesnaku. Odložíme na teplé miesto. Medzitým pripravíme rizoto: očistenú a umytú cibuľu nadrobno nakrájame a spolu s prepláchnutou ryžou za stáleho miešania krátko opražíme na masle. Zalejeme bielym vínom a za stáleho miešania prilejeme 1000 ml vody
prípadne mäsového vývaru. Uvaríme do polomäkka. Potom nakrájame dve viazaničky petržlenovej vňate a zamiešame ich do hotového rizota. Dochutíme soľou a korením. Filé umyjeme
posolíme a potrieme citrónovou šťavou. Obalíme v hladkej múke a z každej strany krátko opečieme na oleji. Potom filé udusíme domäkka
podlievame podľa potreby. Mäso vyberieme z panvice a odložíme. Výpek na panvici rozriedime vínom
necháme prevrieť a prilejeme paprikovú omáčku. V omáčke rozpustíme 2 lyžice masla a vložíme filé. Podávame s bylinkovým rizotom.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.