Cesto: 2 vajcia
2 žĺtky
100 g masla
150 ml mlieka
35 g droždia
500 g múky
60 g práškového cukru
citrónová kôra
soľ. Plnka: 200 ml mlieka
50 ml rumu
500 g orechov
100 g hrozienok
citrónová kôra
200 g práškového cukru.
K droždiu pridáme malé množstvo múky a 100 ml teplého mlieka. Dobre zamiešame a necháme vykysnúť. Do misy dáme preosiatu múku
v strede urobíme jamku
do ktorej dáme vykysnutý kvások
zvyšné mlieko
cukor
štipku soli
vajcia
rozpustené maslo a nastrúhanú citrónovú kôru. Cesto miešame varechou dovtedy
kým sa neprestane lepiť. Potom ho prikryjeme obrúskom a necháme 1 hodinu kysnúť na teplom mieste. Medzitým si pripravíme plnku. Orechy pomelieme a zmiešame s cukrom
horúcim mliekom
nastrúhanou citrónovou kôrou a rumom. Vykysnuté cesto rozvaľkáme
potrieme plnkou
posypeme hrozienkami
zvinieme a znova necháme v teple 30 minút kysnúť. Potom závin potrieme rozšľahanými žĺtkami a 45 minút pečieme v rúre
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.