2 vajcia
3 žĺtky
50 g masla
500 ml mlieka
500 g bobuľovitého ovocia (maliny
ríbezle
černice a pod.)
100 g múky
1 struk vanilky
100 g cukru
trocha soli.
Vanilku prekrojíme po dĺžke napoly
dužinu vyškrabeme
spolu so strukom dáme do mlieka a necháme zovrieť. Vo väčšom hrnci vyšľaháme do peny žĺtky
vajcia
soľ a cukor (najlepšie je použiť elektrický šľahač). Postupne primiešame múku a pomaly prilejeme precedené horúce mlieko. Krém povaríme za stáleho šľahania asi 3 minúty
odstavíme z ohňa a primiešame maslo. Krém necháme vychladnúť
pričom ho viackrát premiešame. Rozdelíme ho do sklených misiek alebo jednej veľkej misy a dáme schladiť. Ovocie očistíme
umyjeme a podávame s vychladnutým krémom.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.