750 g paradajok
250 ml mlieka
4 lyžice kyslej smotany
1 cibuľa
60 g masla
2 plátky toastového chleba
štipka cukru
viazanička bazalky
mleté čierne korenie
soľ.
Cibuľu olúpeme
najemno nasekáme a dusíme 4 min. pri 600 W na 20 g masla v prikrytej nádobe
v ktorej sa bude variť polievka. Zatiaľ nakrájame umyté paradajky na malé kúsky. Spolu s mliekom ich pridáme k cibuli a prikryté pomaly varíme asi 12 min. pri 600 W. Potom ich necháme asi 5 min. prikryté stáť. Uvarené paradajky prepasírujeme cez sito. Dochutíme soľou
korením
cukrom a zakryté ich ešte 3 min. pri 600 W prehrejeme. Bazalku opláchneme
lístočky odtrhneme a nakrájame na rezance. Kôrku z toastového chleba odkrojíme a chlieb nakrájame na kocky. Zvyšok masla spolu s kúskami chleba dáme do širokej varnej nádoby a pri 600 W asi 3 min. opekáme. Kúsky chleba niekoľkokrát vidličkou obrátime a dávame pozor
aby sa nepripálili. Presná doba opekania chleba závisí od jeho vlhkosti. Hotovú polievku rozdelíme do štyroch šálok alebo hlbokých tanierov a lyžicou do nej vložíme kyslú smotanu. Pridáme opečené kúsky chleba a posypeme bazalkou.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.