600 g polohrubej múky
20 g droždia
50 g masla
2 žĺtky
400 ml mlieka
marhuľový džm
maslo na poliatie
50 g práškového cukru
mletý mak (orechy
tvaroh
upražná strúhanka) a práškový cukor na posypanie
soľ.
Z mlieka
múky
cukru a droždia pripravíme kvások
ktorý necháme vykysnúť. Do zvyšnej múky pridáme roztopené maslo
cukor
soľ
žĺtky
vykysnutý kvások a s vlažným mliekom vypracujeme cesto
ktoré necháme vykysnúť. Z vykysnutého cesta sformujeme buchty
dovnútra každej dáme lyžičku marhuľového džmu (môž byť aj zavárané ovocie alebo slivkový lekvár) a necháme ešte pokysnúť. Do väčšieho hrnca dáme asi do jednej tretiny vodu a navrch pevne uviažme čistú látku. Keď voda vrie
poukladáme na látku vykysnuté buchty
prikryjeme ich iným hrncom a paríme asi 8 až 10 minút. Hotové buchty polejeme roztopeným maslom
posypeme mletým makom (orechmi
tvarohom alebo upražnou strúhankou) a cukrom.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.