1500 g bravčového mäso z pleca
1 lyžica masti
1 lyžica hladkej múky
250 ml mäsového bujónu (instant)
2 strúčiky cesnaku
2 lyžice horčice
rasca
maslo
mleté čierne korenie
soľ. Kôrka: 12 plátkov toastového chleba
3 vajcia
1 čajová lyžička rasce
2 strúčiky cesnaku
2 viazaničky petržlenovej vňate
1 lyžica polohrubej múky
mlieko
mleté čierne korenie
soľ. Zemiakový šalát: 750 g zemiakov
1 červená (prípadne obyčajná) cibuľa
1 viazanička pažítky
1 čajová lyžička horčice
120 ml mäsového vývaru (instant)
120 ml oleja
ocot
trocha cukru
mleté čierne korenie
soľ.
Mäso očistíme a umyjeme. Cesnak olúpeme a pretlačíme. Mäso osolíme
okoreníme
posypeme rascou a potrieme pretlačeným cesnakom. V pekáči zohrejeme masť a mäso v ňom z každej strany krátko opečieme. Mäso ďalej pečieme v rúre pri teplote 200 oC približne hodinu a 15 minút
podľa potreby podlievame vlastnou šťavou. Medzitým rozdrobíme toastový chlieb
cesnak očistíme a nasekáme nadrobno. Petržlenovú vňať umyjeme a nakrájame. Chlebové omrvinky premiešame s vajciami
cesnakom
rascou
petržlenovou vňaťou
ochutíme soľou a korením. Niekoľkokrát premiešame. Podľa potreby rozriedime mliekom. Nakoniec zahustíme múkou a necháme 20 minút odpočívať. Na zemiakový šalát umyjeme zemiaky a v šupke ich domäkka uvaríme v osolenej vode. Pažítku umyjeme
cibuľu očistíme a oboje nadrobno nakrájame. Mäsový vývar pripravíme podľa návodu
necháme zovrieť
vmiešame doň horčicu
zoberieme zo sporáka a podľa chuti pridáme ocot. Mäso vyberieme z panvice a zabalíme do alobalu. Necháme 10 minút odpočívať. Rozbalíme
šťavu vlejeme do pekáča a mäso na povrchu potrieme horčicou. Chlebovú plnku rozotrieme v centimetrovej vrstve na mäso a pevne pritlačíme. Kus fólie veľkosti mäsa potrieme maslom a vymastenou stranou pritlačíme na chlebovú plnku. Mäso opäť vložíme do pekáča a dopekáme pri teplote 180 oC 20 minút. Odstránime alobal a pečieme ešte desať minút pri zvýšenej teplote
až kým kôrka nezružovie. Zatiaľ olúpeme zemiaky a nakrájame ich na plátky. Ochutíme soľou
mletým čiernym korením a cukrom. Pridáme cibuľu
olej a octom okyslený mäsový vývar. Necháme pôsobiť. Mäso vyberieme z pekáča a odložíme na teplé miesto. Mäsový výpek prelejeme cez sito a rozriedime mäsovým vývarom. Zemiakový šalát posypeme pažítkou. Pečené mäso nakrájame na plátky a polejeme šťavou. Podávame so zemiakovým šalátom. K šťavnatému bravčovému mäsu sa najlepšie hodí pivo
prípadne víno - biele rovnako ako červené.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.