1500 g bravčového karé s kožou (z mladého prasaťa)
soľ
olej. Marináda: 250 ml oleja
3 až 4 strúčiky cesnaku
1 kávová lyžička rasce
2 polievkové lyžice horčice
kečup
1 kávová lyžička štipľavej červenej papriky
mleté čierne korenie. Zemiakové knedle: 50 g slaniny
500 g zemiakov
maslo
150 g hladkej múky
3 polievkové lyžice detskej krupice
3 žĺtky
50 g masla
štipka strúhaného muškátového orieška
2 lyžice mäsového výpeku
soľ. Kapusta: 600 g bielej hlávkovej kapusty
1 cibuľa
50 g slaniny
2 lyžice mäsového výpeku
1 lyžica kryštálového cukru
3 lyžice octu
120 ml vody
mäsový vývar (instant)
1 strúčik cesnaku
rasca
mleté čierne korenie
soľ.
Do veľkého pekáča nalejeme vodu do výšky 3 centimetrov a necháme zovrieť. Mäso vložíme do vody kožou nadol a pár minút povaríme. Prepláchneme studenou vodou a osušíme kuchynskou utierkou. Kožu narežme ostrým nožom do mriežky. Na marinádu očistíme a pretlačíme cesnak. Pridáme mletú rascu a ostatné prísady. Premiešame. Mäso potrieme marinádou
zabalíme do fólie a odložíme na noc do chladničky. V panvici zohrejeme olej. Mäso vyberieme z marinády
necháme odkvapkať a posolíme. Položíme narezanou kožou smerom nadol a dobre opečieme. Mäso vyberieme a pečieme v rúre pri teplote 200 oC 90 až 120 minút. Počas prvých 45 minút podlievame vlastnou šťavou
prípadne vodou. Zvyšok pečenia nedolievame
lebo by unikla horúca para a koža mäsa by neostala chrumkavá. Skúšku urobíme po 1 pol hodine pečenia. Veľkou vidličkou pichneme do mäsa a keď vytečie svetlá šťava
karé je upečené. Medzitým pripravíme knedle. Zemiaky umyjeme a v šupke uvaríme v osolenej vode domäkka. Slaninu nakrájame na menšie kocky. Zemiaky zlejeme
necháme v rúre odpariť. Olúpeme
pretlačíme
prípadne pomelieme. Do horúcej zemiakovej hmoty vmiešame maslo
múku
krupicu
žĺtky
soľ a štipku strúhaného muškátového orieška. Dobre premiešame a necháme pol hodiny odstáť. Slaninu nakrájame na veľmi malé kocky a odložíme. Pripravíme kapustu. Vonkajšie listy odstránime
hlavičku prerežme na štyri časti a vyrežme hlúbik. Listy narežme na 3 cm fliačky. Očistíme cesnak
cibuľu a nakrájame nadrobno. Slaninu nakrájame na malé kocky. Na panvici zohrejeme 2 lyžice mäsového vývaru
pridáme cukor a necháme skaramelizovať. Pridáme slaninu
cibuľu premiešame a opražíme. Vložíme kapustu
ochutíme soľou
mletým čiernym korením
rascou a cesnakom. Premiešame a rozriedime octom
ktorý sme zmiešali s vodou. Prípadne prilejeme mäsový bujón. Prikrytú kapustu dusíme v rúre 20 minút
kým sa väčšina tekutiny neodparí. Kus alobalu veľkosti mäsa potrieme maslom. Mäso vyberieme z panvice a strany mäsa zabalíme do fólie
koža ostáva voľná. Ak sa vám zdá kôrka málo prepečená
ešte na chvíľu vložíme mäso do rúry a zapečieme pri vysokej teplote. Necháme chladnúť asi 10 minút. Vo veľkom hrnci necháme zovrieť osolenú vodu. Zo zemiakového cesta robíme menšie guľky
ktoré vkladáme do vriacej vody. Znížime teplotu a prikryjeme pokrievkou. Knedle vyvárame v pomaly sa variacej vode. Z pekáča zlejeme mäsový výpek
zriedime ho 120 ml vody
necháme krátko povariť a precedíme. Nadrobno nakrájanú slaninu opražíme. Knedle vyberieme
necháme odkvapkať a obalíme v slanine. Pečené mäso položíme na drevenú podložku kôrkou nadol a nakrájame. Podávame s kapustou a knedľami
podliate mäsovou šťavou.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.