6 kusov filé z čerta s kožou
2 lyžice olivového oleja
5 až 7 vetvičiek oregana
5 až 7 vetvičiek tymianu
mleté čierne korenie
soľ. Omáčka z cesnaku a chilli papričiek: 4 vajcia
45 g masla
250 ml vriacej vody
125 ml olivového oleja
3 lyžice múky
2 čajové lyžičky paradajkového pretlaku
6 až 7 vetvičiek petržlenu a iných byliniek (tymian
oregano
estragón)
2 čerstvé chilli papričky
8 strúčikov cesnaku.
Filé poukladáme do plytkej misy
pokropíme olivovým olejom
posypeme nakrájanými bylinkami
osolíme a okoreníme. Necháme marinovať v chladničke aspoň 2 hodiny. Vajcia uvaríme natvrdo
z očistených vajec vyberieme žĺtka. Na panvici roztopíme maslo
primiešame múku a varíme
až kým zápražka nepení. Odstavíme z ohňa
primiešame vriacu vodu
zápražka zhustne. Povaríme ešte 1 minútu. Omáčku nalejeme do mixéra. Pomaly prilievame olivový olej
omáčka postupne hustne. Rozdelíme ju napoly - jednu časť odložíme pre prípravu chilli omáčky. Natrhané lístky z vňate petržlenu a ostatných byliniek spolu so zvyškom omáčky krátko mixujeme. Potom prelejeme do misky a necháme chladiť. Pálivú chilli papričku očistíme a nakrájame. Dáme do umytého mixéra
pridáme paradajkový pretlak a zvyšok omáčky. Vymiešame a prelejeme do misky. Plech vyložíme alobalom a kusy čerta poukladáme jeden vedľa druhého. Lyžicou naberieme marinádu a polejeme ich. Filé pečieme v rozohriatej rúre 12 až 15 minút. Filé z čerta narežme na plátky. Uložíme na tanier a naberieme po kúsku z každého druhu omáčky. Jedlo môžme ozdobiť vetvičkami tymianu a kolieskami z chilli papričky. Podávame horúce s 2 druhmi omáčky.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.