Moriak
maslo na pečenie
hovädzí vývar
soľ. Plnka: 150 g varenej šunky
100 g morčacej (alebo husacej) pečene
60 g nakrájanej slaniny
50 g mäkkého masla
2 vajcia
100 g nakrájaných a podusených šampiňónov
100 g nakrájaného zeleru
60 g strúhanky
nasekaná zelená petržlenová vňať
mleté biele korenie
soľ.
Moriaka (asi 6000 g) vypitveme
hlavu odrežme
krk zvnútra hrvoľa tiež vyrežme
odstránime masť usadenú pod kožou a krk zastrčíme do krčnej dutiny
aby plnka pri pečení nevytiekla. Namiesto krkom môžme hrvoľ upchať aj rožkom. Vnútro hrvoľa vyčistíme
celého moriaka zvonka i zvnútra osolíme
hrvoľ naplníme plnkou a zašijeme pevnou bielou niťou. Krídla skrížime dozadu a stehná pripevníme k telu špagátom alebo ich prišijeme. Na pekáči roztopíme maslo
položíme naň moriaka prsiami nadol
trocha ho opečieme
obrátime a upečieme domäkka (najmenej 3 hodiny). Počas pečenia občas polievame vlastnou šťavou alebo hovädzím vývarom. Upečeného moriaka vyberieme z pekáča
šťavu vydusíme na tuk
pridáme do nej kúsok masla
prilejeme trocha vývaru a povaríme. Plnka: V mise vymiešame zmäknuté maslo
šunku nakrájanú nadrobno
nakrájanú pečeň
slaninu
zeler a šampiňóny
pridáme strúhanku
vajcia a nasekanú zelenú petržlenovú vňať. Podľa chuti osolíme
okoreníme a dobre premiešame.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.