Moriak
 maslo na pečenie
 hovädzí vývar
 soľ. Plnka: 150 g varenej šunky
 100 g morčacej (alebo husacej) pečene
 60 g nakrájanej slaniny
 50 g mäkkého masla
 2 vajcia
 100 g nakrájaných a podusených šampiňónov
 100 g nakrájaného zeleru
 60 g strúhanky
 nasekaná zelená petržlenová vňať
 mleté biele korenie
 soľ. 
            
                Moriaka (asi 6000 g) vypitveme
 hlavu odrežme
 krk zvnútra hrvoľa tiež vyrežme
 odstránime masť usadenú pod kožou a krk zastrčíme do krčnej dutiny
 aby plnka pri pečení nevytiekla. Namiesto krkom môžme hrvoľ upchať aj rožkom. Vnútro hrvoľa vyčistíme
 celého moriaka zvonka i zvnútra osolíme
 hrvoľ naplníme plnkou a zašijeme pevnou bielou niťou. Krídla skrížime dozadu a stehná pripevníme k telu špagátom alebo ich prišijeme.  Na pekáči roztopíme maslo
 položíme naň moriaka prsiami nadol
 trocha ho opečieme
 obrátime a upečieme domäkka (najmenej 3 hodiny).  Počas pečenia občas polievame vlastnou šťavou alebo hovädzím vývarom. Upečeného moriaka vyberieme z pekáča
 šťavu vydusíme na tuk
 pridáme do nej kúsok masla
 prilejeme trocha vývaru a povaríme. Plnka: V mise vymiešame zmäknuté maslo
 šunku nakrájanú nadrobno
 nakrájanú pečeň
 slaninu
 zeler a šampiňóny
 pridáme strúhanku
 vajcia a nasekanú zelenú petržlenovú vňať. Podľa chuti osolíme
 okoreníme a dobre premiešame.
            
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.