1 lyžica masla
6 lyžíc sladkej smotany
100 g zelerovej hľuzy
1000 ml mäsového (alebo zeleninového vývaru)
80 g stopkového zeleru
1 šalotka
1 lyžica hladkej múky
pol lyžice čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
štipka kajenského korenia
mleté čierne korenie
soľ.
Zeler olúpeme
umyjeme a nakrájame na kúsky. Šalotku olúpeme a nasekáme. Veľkú opekaciu nádobu predhrievame 2 minúty pri výkone 600 W. Dáme do nej maslo a necháme ho roztopiť. Pridáme šalotku a zeler a poprášime múkou. Dusíme prikryté 3 minúty pri výkone 600 W. Zalejeme mäsovým alebo zeleninovým vývarom a varíme prikryté 6 minút pri výkone 500 W. Polievku rozmixujeme v mixéri a dáme späť do nádoby. Ochutíme soľou
čiernym korením a kajenským korením. Stopkový zeler očistíme
umyjeme a nakrájame na tenké plátky. Vložíme do polievky a varíme prikryté 5 minút pri výkone 500 W. Polievku zjemníme smotanou
opäť ochutíme a za 3 minúty dokončíme pri výkone 600 W. Posypeme petržlenovou vňaťou. Tip: Šalotku a zeler môžme udusiť na masle aj v obyčajnej nádobe. V opekacej nádobe však prísady získajú lepšiu farbu a intenzívnejšiu chuť.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.