4 vajcia
200 g masla
200 g mletých orechov
200 g maku
200 g hrozienok
400 ml kyslej smotany
200 g kyslastých jabĺk
600 g múky
100 g roztopeného hydinového tuku
200 g cukru
škorica
voda
soľ.
Múku preosejeme na kôpku
v strede urobíme jamku
dáme do nej roztopený tuk
vajcia
štipku soli
250 ml vody a zamiesime cesto. Rozdelíme ho na päť dielov
prikryjeme obrúskom a necháme 20 minút stáť. Cesto rozvaľkáme na pláty
ktoré majú byť také veľké ako nádoby
v ktorej sa pita bude piecť. Prvý plát uložíme na dno nádoby vymastenej maslom
pokropíme ho 3 lyžicami roztopeného masla a kyslej smotany a posypeme mletými orechmi zmiešanými s cukrom. Prikryjeme druhým plátom cesta
pokropíme roztopeným maslom a kyslým mliekom. Rozložíme naň jablká nakrájané na plátky a posypeme cukrom a škoricou. Prikryjeme ďalším plátom cesta
pokropíme roztopeným maslom a kyslým mliekom a posypeme hrozienkami a cukrom. Na túto vrstvu položíme opäť plát cesta
pokropíme roztopeným maslom a kyslým mliekom a posypeme pomletým makom a cukrom. Navrch dáme posledný plát cesta
nádobu vložíme do rúry a pri teplote 200 stupňov pečieme 15 minút. Medzitým zmiešame 2 vajcia
zvyšnú kyslú smotanu a cukor. Zmes nalejeme na pitu a pečieme ešte 15 minút pri teplote 150 stupňov. Pitu podávame horúcu.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.