Krehké cesto: 150 g masla
1 žĺtok
2 lyžice kyslej smotany
300 g múky
100 g cukru
soľ. Lístkové cesto: 500 g múky
1 vajce
citrónová šťava
soľ. Poleva: 50 g masla
100 ml kyslej smotany. Plnka A: 150 g mletého maku
50 g cukru
100 ml mlieka
1 balíček vanilkového cukru. Plnka B: 400 g tvarohu
150 ml kyslej smotany
50 g hrozienok
50 g cukru
1 vajce. Plnka C: 250 g mletých orechov
50 g cukru
100 ml mlieka
1 balíček vanilkového cukru. Plnka D: 500 g jabĺk
50 g cukru
nastrúhaná kôra z citróna
škorica.
Pripravíme krehké cesto a dáme ho do formy na pečenie vymastenej maslom. Potom vypracujeme lístkové cesto
rozvaľkáme ho natenko a rozdelíme na 5 dielov veľkých ako forma. Na krehké cesto položíme plát lístkového cesta a potrieme ho plnkou A. Túto vrstvu prikryjeme druhým plátom lístkového cesta
ktorý potrieme plnkou B. Ďalej ukladáme striedavo plát cesta a ďalšie plnky C a D. Navrch dáme piaty plát cesta
pokropíme ho roztopeným maslom
formu vložíme do rúry a pečieme 15 minút pri teplote 180 stupňov. Keď cesto získa zlatistú farbu
polejeme ho zmesou kyslej smotany a roztopeného masla a pečieme ešte 15 minút.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.