250 g varenej šunky
4 druhy syra po 50 g
malá konzerva šampiňónov
20 zelených olív
8 paradajok
4 lyžice paradajkového pretlaku
krehké cesto
zväzok oregana
mleté čierne korenie
soľ.
Cesto vyvaľkáme a rozdelíme do 4 foriem na pizzu. Rovnomerne ho natrieme paradajkovým pretlakom. Paradajky olúpeme
nakrájame na kolieska a poukladáme na cesto. Šunku nakrájame na prúžky a spolu s plátkami nakrájaných šampiňónov ju rozložíme na pizzu. Olivy odkôstkujeme a uložíme navrch. Osolíme
okoreníme mletým čiernym korením a posypeme nasekaným oreganom. Každú štvrtinu pizze posypeme jedným druhom nastrúhaného syra. Dáme do rúry predhriatej na 200 oC a pečieme 15 až 20 minút. Vyberieme a ihneď podávame. Podľa originálneho talianskeho receptu sa majú použiť tieto druhy syra: - Bel Paese - Pecorino - Mozarella - Gorgonzola. Bel Paese je lahodný smotanový syr podávaný takmer na každej talianskej mise. Pri zapekaní pizzy
nákypov a cestovín dobre nahradí mozarellu. Pecorino je tvrdý syr
ktorý sa vyrába z ovčieho mlieka. Väčšinou sa strúha. Mozarella je jemný
mierne kyslastý syr. Je ideálny na pizzu. Pôvodne sa vyrábal z čistého byvolieho mlieka
dnes sa však robí z kravského mlieka. Gorgonzola je typický taliansky plesňový syr. Má ostrú
korenistú chuť. Vyrába sa z kravského mlieka.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.