2 vypitvané a ošúpané platesy
250 g šampiňónov
15 g masla
2 šalotky
45 až 60 ml vody
mleté čierne korenie
soľ. Rybací vývar: 250 ml bieleho vína (alebo šťava z 1 citróna)
1 čajová lyžička zrniek čierneho korenia
1 cibuľa
3 až 5 stoniek petržlenovej vňate
500 ml studenej vody. Omáčka: 3 lyžice smotany
3 vaječné žĺtky
30 g masla
šťava z pol citróna
2 lyžice hladkej múky.
Do panvice dáme hlavy a kosti z platesy. Varíme asi 20 minút. Vývar precedíme do ďalšej panvice. Na panvici roztopíme maslo
pridáme huby
soľ
korenie a vodu
podusíme asi 5 minút. Vymastíme pekáč a na spodok rozsypeme nakrájanú šalotku. Každý kúsok platesy prehneme napoly (dovnútra stranou od kož)
dochutíme soľou a korením. Do pekáča dáme toľko vývaru
aby boli kúsky do polovice ponorené. Prikryjeme namasteným alobalom. Pečieme 15 až 20 minút. Platesy poprekladáme na misku
šťavu odložíme. Šťavu z varenia ryby spolu so šalotkami prilejeme k vývaru a varíme. Roztopíme maslo
primiešame múku a varíme až kým zápražka nezačne peniť. Silný vývar precedíme do zápražky. Povaríme 5 minút. Panvicu odstavíme a pridáme šampiňóny aj so šťavou z dusenia
vymiešame. V miske vymiešame šľahačku s vajcovými žĺtkami. Šľahačkovú zmes postupne prilievame do omáčky. Varíme 2 až 3 minúty
až kým omáčka nezhustne. Nakoniec ochutíme šťavou z citróna
soľou
korením. Na teplovzdornom tanieri ešte grilujeme 1 až 2 minúty postupne po 2 kúsky platesy poliate omáčkou. Platesu podávame ozdobenú vetvičkami čerstvých byliniek a s varenou ryžou
ktorá je vynikajúcou prílohou. Tip: Ryby si môžme rozporcovať a vývar pripraviť aj 4 hodiny vopred. Dobre prikryjeme a uložíme v chladničke. S koreninami narábame opatrne. Keď sa tekutina odparí
ich chuť bude výraznejšia.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.