8 vajec
3 párky (alebo 150 g salámy)
50 g štipľavého syra
3 lyžice kyslej smotany
korenie
soľ. Omáčka: 1 lyžica mlieka
2 lyžice paradajkového pretlaku
2 lyžice múky
1 cibuľa
1 a pol lyžice masti
mletá paprika
nadrobno nakrájaná zelená vňať
soľ.
Natvrdo uvarené ochladené vajcia očistíme a po dĺžke rozkrojíme na polovice. Žĺtky vyberieme. Párky alebo salámu očistíme
pomelieme (alebo nadrobno nakrájame) so žĺtkami a syrom
pridáme prísady a trochu kyslej smotany (plnka musí byť hustá). Všetko dobre rozmiešame. Bielky naplníme plnkou
každý jemne stlačíme
aby tvarom pripomínal puknutý gaštan v šupke. Naplnené vajcia dáme na misu a odložíme na teplé miesto
aby nevychladli. Príprava diabolskej omáčky: nadrobno nakrájanú cibuľu speníme
pridáme červenú papriku a múku. Cibuľovú zápražku rozriedime mliekom a stále miešame
kým nezačne hustnúť. Pridáme paradajkový pretlak a necháme zovrieť. Potom pridáme prísady
omáčku necháme prejsť varom a polejeme vajcia. Pred podávaním vajcia posypeme zelenou vňaťou. Podávame s makarónmi
zemiakmi s hlávkovým šalátom alebo so šalátom z čerstvej zeleniny.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.