1000 g hovädzej sviečkovice
100 g šunky
100 g plesňového syra
tuk na pečenie
1 čajová lyžička celého zeleného korenia
hrubšia niť na previazanie. Omáčka: 100 g prerastenej údenej slaniny
2 lyžice masla (alebo tuku)
8 paradajok
4 strúčiky cesnaku
zväzok bazalky
šťava z 1 citróna
mleté čierne korenie
soľ.
Sviečkovicu umyjeme a prekrojíme do dvoch tretín tak
aby vznikol plát. Obložíme ho plátkami šunky a syra a posypeme zrnkami zeleného korenia. Mäso preklopíme a previažme niťou ako roládu. Tuk rozpálime na panvici a mäso v ňom krátko opečieme zo všetkých strán. Potom ho dáme do rúry predhriatej na 220 stupňov a pečieme asi 20 minút. Maslo alebo tuk rozpálime na panvici a roztopíme v ňom slaninu nakrájanú na kocky. Pridáme cesnak rozotretý so soľou
nadrobno nakrájanú cibuľu a spolu opražíme do sklovita. Paradajky olúpeme
zbavíme jadierok
nakrájame na kocky a pridáme k cibuli. Primiešame nadrobno nasekanú bazalku
osolíme
okoreníme mletým čiernym korením a ochutíme citrónovou šťavou. Mäso nakrájame na plátky
upravíme na taniere
osolíme
okoreníme
polejeme omáčkou a ihneď podávame. Podávame s opekanými alebo varenými zemiakmi. Zapíjame červeným vínom.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.