250 ml sladkej smotany
4 lyžice tuhej vyšľahanej šľahačky
3 žĺtky
pol struka vanilky
1 štipka mletej škorice
zopár kvapiek citrónovej šťavy
80 g cukru.
Struk vanilky pozdĺžne narežme. Spolu so smotanou a škoricou dáme do misky a zohrievame 3 minúty pri výkone 600 W. 50 g cukru a žĺtky vytrepeme na hustý
penistý krém. Vajcový krém zamiešame do horúcej smotany a zohrievame 3 minúty pri výkone 600 W. Proces varenia 2 až 3 krát prerušíme a krém metličkou zľahka prešľaháme. Keď krém stuhne
vyberieme ho z mikrovlnej rúry. Zvyšný cukor dáme do opekacej nádoby
pridáme 1 lyžicu vody a citrónovú šťavu. Zohrievame 3 minúty pri výkone 600 W
kým cukor nezačne hnednúť. Pri karamelizovaní cukru musíme dávať veľký pozor
aby príliš nestmavol
lebo v mikrovlnej rúre tento proces prebieha veľmi rýchlo. Na skaramelizovaný cukor nalejeme teplý krém a cukor v ňom miešaním rozpustíme. Vanilkový struk odstránime. Krém naplníme do ozdobných pohárov a ozdobíme kopčekmi tuhej šľahačky.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.