Cesto: 1 vajce
120 g masla
200 g hladkej múky
50 g práškového cukru
na hrot noža soli. Plnka: 1 žĺtok na potretie
50 g masla
500 g čerstvých ríbezlí
100 g pomletých orieškov
150 g práškového cukru
margarín na vymastenie formy
Vanilková omáčka: 4 žĺtky
500 ml sladkého mlieka (alebo smotany)
1 lyžica škrobovej múčky
vanilka
100 g kryštálového cukru.
Preosiatu múku vysypeme na dosku
v strede urobíme jamku
vlejeme do nej vajce a pridáme soľ. Okolo okraja múky si pripravíme maslo nakrájané na rezance. Všetko posypeme cukrom a rýchlo spracujeme rukami na hladké cesto
ktoré necháme odpočívať v chladničke asi 30 minút. Formu na tortu alebo ohňovzdornú misu vymastíme a vyložíme troma štvrtinami odpočinutého cesta
na ktoré rozložíme plnku. Zo zvyšku cesta urobíme na plnke mriežky
na bokoch pásiky cesta pritlačíme palcom
potrieme rozšľahaným žĺtkom a pečieme vo vyhriatej rúre asi 40 minút. Plnka: Ríbezle opláchneme studenou vodou a necháme na site odkvapkať. Potom plody pomocou vidličky oddelíme od stopiek
dáme do misy
posypeme polovicou pripraveného cukru
prikryjeme obrúskom a odložíme. Na panvici rozpálime maslo
pridáme druhú polovicu cukru
nastrúhané oriešky a pražíme za stáleho miešania asi 5 minút. Vychladnutú orieškovú zmes opatrne zamiešame dvoma vidličkami do ríbezlí. Omáčka: Do hrnčeka dáme žĺtky
vanilku
cukor
škrobovú múčku a postupne za stáleho miešania prilejeme horúce mlieko alebo smotanu. Potom hrnček postavíme na sporák a pomaly
za stáleho miešania varíme. Keď omáčka zhustne
precedíme ju. Koláč môžme podávať teplý alebo vychladnutý spolu s vanilkovou omáčkou.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.