1 lyžica masla (alebo olivového oleja)
100 ml bieleho vína
120 g dlhozrnnej ryž
600 ml zeleninového (alebo mäsového) vývaru
1 cibuľa
1 lyžica čerstvo nasekanej petržlenovej vňate
mleté čierne korenie
soľ.
Ryžu opláchneme studenou vodou. Cibuľu olúpeme a nasekáme. Do nádoby dáme olivový olej
odkvapkanú ryžu
zeleninový (alebo mäsový) vývar a biele víno. Varíme prikryté 7 minút pri výkone 600 W. Ryžu dobre premiešame a varíme prikrytú ďalších 11 minút pri výkone 360 W. Raz alebo dvakrát pomiešame. Primiešame kúsky masla a petržlenovú vňať a rizoto ochutíme soľou a čiernym korením. Tip: Príprava ryž v mikrovlnej rúre je o čosi kratšia ako na sporáku. Ďalšou výhodou je
ž rizoto môžme pripravovať v tej istej nádobe
v ktorej ho budeme podávať. Ryžu natural musíme cez noc namočiť
lebo pri varení napučí trocha menej ako lúpaná ryža. Aj porcie musia byť preto trocha väčšie. Ak ryžu natural pripravujeme ako prílohu na osobu rátame 40 až 50 g
na hlavné jedlo spotrebujeme na osobu 70 až 80 g. Ryža natural sa varí 20 minút pri výkone 490 W.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.