50 g čerstvo nastrúhaného parmezánu
2 lyžice masla
125 ml bieleho vína
120 g ryž
1 cibuľa
1 veľká paradajka
250 ml mäsového vývaru
1 lyžica olivového oleja (alebo masla)
na hrot noža šafranu
mleté čierne korenie
soľ.
Cibuľu olúpeme a nasekáme. Olúpané paradajky nakrájame na kocky. Olivový olej alebo maslo
cibuľu
paradajky
ryžu
mäsový vývar a asi 100 ml bieleho vína dobre premiešame. Prikryjeme a varíme 7 minút pri výkone 600 W. Pomiešame a pri výkone 360 W varíme ďalších 11 minút. Do ryž zamiešame zvyšné biele víno
šafran a kúsky masla. Ochutíme soľou a čiernym korením. Parmezán podávame zvlášť. Tip: Pri varení ryž v mikrovlnej rúre neušetríme veľa času. Pohodlné však je
ž všetky prísady môžme zmiešať a variť naraz. Potrebné nie je ani neustále miešanie
preto je tento pokrm ideálny pre začiatočníkov. Rizoto môžme spestriť aj hubami alebo paprikou
ktoré doň zamiešame hneď na začiatku.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.