600 g kalmárov
350 g ryž
100 ml bieleho vína
2 veľké paradajky alebo 1 lyžica paradajkového pretlaku
1 cibuľa
4 strúčiky cesnaku
100 ml olivového oleja
1 viazanička petržlenovej vňate
1 bobkový list
mleté čierne korenie
soľ.
Kalamáre očistíme
umyjeme a nakrájame na kolieska. Na olivovom oleji opražíme cibuľu nakrájanú najemno. Keď cibuľa získa zlatožltú farbu
pridáme nasekaný cesnak a pol viazaničky nakrájanej petržlenovej vňate. Na cibuľový základ dáme kalamáre
opražíme ich
podlejeme vínom a dusíme. Do šťavy vložíme plátky nakrájaných paradajok alebo vmiešame paradajkový pretlak rozriedený vodou
bobkový list
osolíme a okoreníme. Za občasného podlievania teplou vodou dusíme ešte 20 minút. Medzitým uvaríme ryžu v osolenej vode do polomäkka. Ryžu precedíme
pridáme ku kalmárom a udusíme domäkka (približne 10 minút). Hotové rizoto odložíme z ohňa a vyberieme z neho bobkový list. Pred podávaním každú porciu posypeme nasekaným cesnakom
petržlenovou vňaťou a nastrúhaným parmezánom.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.