Ryba so sezamovou omáčkou Asi 1500 g ryby (šťuka
zubáč
lipeň
kapor)
1 zelená paprika
100 g jadier vlašských orechov
200 g bieleho hrozna
100 g sezamovej pasty (alebo sezamového semienka)
3 cibule
3 strúčiky cesnaku
200 ml oleja
50 ml citrónovej šťavy
nasekaná zelená petržlenová vňať
pol čajovej lyžičky mletého čierneho korenia
soľ.
Rybu očistíme
vypitveme a zvonka i zvnútra potrieme soľou. Potom ju dáme do ohňovzdornej misy
do ktorej sme naliali trocha oleja a aj zvrchu polejeme olejom. Necháme odpočívať asi 30 minút. Na panvici rozpálime olej
podusíme na ňom cibuľu nakrájanú nadrobno
zelenú papriku nakrájanú na prúžky
pridáme nasekané jadrá vlašských orechov a opečieme za stáleho miešania asi 5 minút. Nakoniec pridáme nasekanú zelenú petržlenovú vňať a rozpolené bobule zeleného hrozna
z ktorých sme vybrali jadierka. Zmes zľahka premiešame
osolíme
okoreníme mletým čiernym korením
naplníme ňou vnútro ryby
telo uzavrieme špáradlom a pečieme v mierne vyhriatej rúre z obidvoch strán asi 30 až 45 minút (podľa veľkosti ryby). Sezamovú omáčku si pripravíme z cesnaku nasekaného nadrobno
drveného sezamového semienka
trochy vody
citrónovej šťavy a soli. Upečenú rybu ozdobíme nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou a bobuľami hrozna. Omáčku podávame osobitne v omáčniku.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.