1000 g olúpaného tresčieho filé
175 g plátkov prerastenej slaniny
1000 g slávok
1 mrkva
125 ml bieleho vína
60 g múky
250 ml šľahačkovej smotany
3 zemiaky
2 cibule
vňať z 2 zelerov
1500 ml rybacieho vývaru
pár vetvičiek čerstvého kôpru
2 bobkové listy
2 čajové lyžičky tymianu
mleté čierne korenie
soľ.
Do panvice nalejeme rybací vývar a pridáme bobkový list. Dolejeme vínom a necháme zovrieť. Povaríme asi 10 minút. Do hrnca dáme nakrájanú slaninu a rozpražíme ju. Nasypeme na kocky nakrájanú cibuľu
zeler
mrkvu a tymian. Za stáleho miešania dusíme zeleninu domäkka 5 až 7 minút. Slaninu a zeleninu zaprášime múkou
povaríme 1 minútu. Do hrnca so zeleninou prilejeme vývar
varíme až kým mierne nezhustne. Potom pridáme zemiaky nakrájané na kocky. Keď sú zemiaky uvarené
pridáme slávky
ktoré varíme 1 až 2 minúty. Nakoniec pridáme kocky z tresky
polievku varíme 2 až 3 minúty. Nalejeme šľahačku a necháme zovrieť
dochutíme. Polievku posypeme nakrájaným kôprom. Podávame so sušienkami alebo krekrami.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.