4 ks filé (asi po 200 g)
1 smotana na šľahanie
4 lyžice sherry
400 ml rybacieho (mäsového) vývaru
2 až 3 lyžice horčice
2 až 3 lyžice maizeny
1 pór
šťava z 1 citróna
sušený estragón
2 klinčeky
1 bobkový list
mleté čierne korenie
soľ.
Filé umyjeme a osušíme. Potrieme citrónovou šťavou a posypeme mletým čiernym korením. Cibuľu olúpeme
umyjeme a napicháme do nej klinčeky. Umytý pór nakrájame na kolieska. Do hrnca dáme vývar
cibuľu
bobkový list
soľ a nakrájaný pór. Varíme aspoň 15 minút. Filé dáme do pripraveného nálevu a varíme ďalších 10 minút. Vyberieme z nálevu a odložíme na teplé miesto. Rybací vývar precedíme cez husté sitko a odlejeme z neho 250 ml. Do odobranej časti vmiešame horčicu
smotanu
sherry a necháme zovrieť. Pridáme maizenu
ktorú sme rozmiešali v troche chladnej vody a zahustíme. Do omáčky zamiešame štipku estragónu. Podávame s horčicovou omáčkou a varenými zemiakmi. Vhodné na Štedrý večer pre tých
ktorí si neradi vyťahujú kosti z hrdla.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.