6 jabĺk
3 lyžice práškového cukru
šťava z 1 citróna. Cesto: Šľahačka 2 žĺtky
2 bielky
1 malý hrnček mlieka
2 lyžice rumu
60 g masla
200 g hladkej múky
150 g práškového cukru
šťava a kôra z polovice citróna
pol balíčka prášku do pečiva
tuk a hrubá múka na vymastenie a vysypanie formy
olej na pokvapkávanie
škoricový cukor na posypanie.
Jablká olúpeme
rozpolíme a jadrovníky vyberieme. Vrchnú časť narežme po dĺžke
posypeme cukrom a pokvapkáme citrónovou šťavou. Maslo a cukor vymiešame do peny za postupného pridávania žĺtkov
citrónovej šťavy a nastrúhanej citrónovej kôry. Potom pridáme múku zmiešanú s práškom do pečiva
mliekom a rumom a nakoniec primiešame tuhý sneh ušľahaný z bielkov. Cesto dáme do vymastenej a vysypanej formy
naň položíme jablká narezanou časťou nahor
povrch pokvapkáme olejom a pečieme vo vyhriatej rúre asi 45 minút. Upečený a vychladnutý koláč posypeme škoricovým cukrom. Podávame so šľahačkou.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.