1 hlávkový šalát
1 hlávka červenej čakanky
1 cuketa
1 červená paprika
1 zelená paprika
2 paradajky
2 červené cibule. Dresing: 200 ml smotany
200 ml jogurtu
100 g gorgonzoly
šťava z 2 citrónov
zväzok zelenej petržlenovej vňate
trochu cukru
mleté čierne korenie
soľ.
Hlávkový šalát a čakanku očistíme
umyjeme a listy potrháme na menšie kúsky. Cuketu umyjeme
nakrájame na veľmi tenké plátky
ktoré krátko sparíme v osolenej vode
vyberieme a osušíme. Papriky očistíme
umyjeme a narežme na tenké prúžky. Takisto nakrájame aj olúpané paradajky zbavené jadierok. Cibuľu očistíme a nakrájame na tenké kolieska. Všetky prísady na šalát dáme do misy a opatrne premiešame. Do ďalšej misy dáme gorgonzolu a roztlačíme vidličkou. Pridáme smotanu
jogurt
citrónovú šťavu a vymiešame dohladka. Osolíme
okoreníme mletým čiernym korením a ochutíme cukrom. Dresing pridáme do šalátu
zľahka premiešame a posypeme nadrobno nasekanou zelenou petržlenovou vňaťou. Gorgonzola je typický taliansky plesňový syr. Má ostrú
korenistú chuť. Vyrába sa z kravského mlieka.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.