300 g oškvarkov
1 vajce
300 ml mlieka
pol lyžičky cukru
1 lyžica hrubej múky
20 g droždia
500 g hladkej múky
mak
tuk
soľ.
Z 50 ml mlieka
cukru
lyžice hrubej múky a droždia pripravíme kvások
ktorý necháme na teplom mieste vykysnúť. Hladkú múku preosejeme
pridáme pomleté oškvarky
vajce
soľ a zvyšok mlieka. Vymiešame spolu s kváskom a vypracujeme tuhšie cesto
ktoré necháme vykysnúť. Na posypanej doske vykrajujeme a tvarujeme placky s priemerom 5 až 6 cm a hrúbkou pol cm. Placky ukladáme na vymastený plech
potrieme ich mliekom
popicháme vidličkou
posypeme makom a soľou. Necháme 20 minút kysnúť a upečieme ich v stredne vyhriatej rúre.
Cookies sú malé textové súbory, ktoré sa vám uložia do počítača alebo vášho mobilného zariadenia (tablet či telefón) pri návšteve internetovej stránky. Súbory sa ukladajú do priečinku vo vašom prehliadači, obsahujú názov webovej stránky, z ktorej pochádzajú, platnosť a nejaký obsah (zväčša čísla a písmenká). Pri nasledujúcej návšteve tejto istej stránky prehliadač pošle informácie, ktoré sú uložené v súboroch cookies naspäť na stránku, ktorá súbory pôvodne vytvorila. Internetová stránka vďaka tomu vie, že ste už našu stránku navštívili. Cookies vám môžu uľahčiť používanie stránky, stránka si napríklad zapamätá, že ste prihlásení pod svojou prezývkou a pri nasledujúcom načítaní nemusíte znova zadávať svoje prihlasovacie údaje. Používame dočasné a trvalé cookies, dočasné sa uchovávajú vo vašom zariadení kým nezavriete stránku. Naopak trvalé cookies zostávajú vo vašom zariadení do uplynutia svojej platnosti (napr. pár týždňov, mesiacov) alebo dokým ich ručne nevymažete.